”Minulle on juuri tullut kolme puhelua sosiaalityöntekijöiltä. He kertoivat huomanneensa Socfinderista, että meillä on paikkoja vapaana”, ammatillisen perhekoti Peurakodin johtaja, sosionomi Raimo Peura sanoo.

Peurakodeilla on kolme perhekotia Espoossa ja yksi Helsingissä. Raimo Peura ja erikoissairaanhoitaja, vastuuvanhempi Leila Peura perustivat yrityksen vuonna 1996. Kaikkiaan kodeissa asuu lähes kolmekymmentä lasta ja nuorta. Peurakodit ovat käyttäneet Socfinderia heti palvelun alusta alkaen, yli 7 vuoden ajan. Raimo Peura pitää Socfinderia erittäin hyödyllisenä.

”Se on loistava väline vapaista paikoista ilmoittamiseen. Yrittäjänä olen siitä aivan otettu. Socfinder vastaa todelliseen tarpeeseen. Kun Socfinder tuli käyttöön, perhekotimme alkoivat täyttyä. Meille tuli aiemminkin hyvin kyselyitä Espoosta ja Helsingistä, mutta nyt meidät löydetään myös niillä hyvinvointialueilla, joista meille ei ole aiemmin tehty sijoituksia”.

Peuran mukaan heidän ei tarvitse markkinoida palveluitaan muualla. Socfinderin avulla tieto vapaista paikoista ja perhekotien osaamisesta löytää sosiaalityöntekijät. 

”Aiemmin meidän piti lähettää sijoittaville sosiaalityöntekijöille tietoa palveluistamme sähköpostilla ja kirjepostilla. Se oli hyvin hajanaista ja työlästä. Uskon, että Socfinder helpottaa myös sosiaalityöntekijöiden elämää. He saavat valtavasti sähköpostia ja olisi työlästä etsiä tietoa palveluntuottajista kaikkien eri viestien joukosta”. 

Auttaa lapsen kannalta sopivimman paikan löytämisessä

Peura ajattelee, että Socfinder vahvistaa lapsen etua, koska se auttaa sosiaalityöntekijöitä etsimään lapsen kannalta parasta sijoituspaikkaa.

”Muuten paikan etsiminen olisi aikamoista hakuammuntaa. Hakukoneessa paikkaa voi etsiä kaikilta hyvinvointialueelle hyväksytyiltä palveluntuottajilta ja hakuehtoja voi rajata toivotulla tavalla”.

Peura kokee, että hyvinvointialueiden käynnistyttyä asiakasohjauksesta on tullut aiempaa organisoidumpaa. Monella alueella on keskitetty asiakasohjausyksikkö, joka selvittää paikkatilanteen ja välittää tiedon sosiaalityöntekijälle. 

Peuran mielestä on todella hyvä, että lastensuojeluyksiköiden valvontaraportit ovat mukana Socfinderissa. 

”Se antaa sosiaalityöntekijöille mahdollisuuden seurata palveluntuottajien laatua. Valvontaraportit ovat minusta erittäin tärkeitä ja ne ovat varmasti hyödyllinen lisätyökalu asiakasohjaukseen. On hyvä, että sosiaalityöntekijät voivat perustaa päätöksensä tarkistuksissa todennettuun tietoon”.

Tietojen päivittäminen on tärkeää

Peura on vuosien aikana huomannut myös sen, miten tärkeää on päivittää perhekotien paikkatilannetta ja muita tietoja säännöllisesti hakukoneeseen. Hän kertoo käyvänsä vähintään kerran viikossa päivittämässä perhekotien tietoja.

”Tietojen päivittäminen on helppoa ja sujuu nappia painamalla, pidän todellakin huolen tietojen päivittämisestä. Yritän kertoa yksiköistä mahdollisimman selkeästi ja tuoda esiin sijoittavan sosiaalityöntekijän näkökulmasta olennaista tietoa. Pyrin myös tekemään yksiköiden ulkoasusta Socfinderissa mahdollisimman hyvän näköisiä. Voisin toki vielä yrittää kertoa persoonallisemmin jokaisen perhekotimme erityisyydestä”, Peura pohtii.

Peura on kaiken kaikkiaan hyvin tyytyväinen Socfinderiin.

”En keksi mitään, mitä voisi tehdä paremmin. Se on yrittäjälle ehdoton väline. Olisi todella työlästä pitää tietoa paikkatilanteesta esillä monessa paikassa tai sähköpostitse”.

Teksti: Anna Niemelä

Kuva: Peurakodit